sv

Skärgårdens bastaregumma

Bastaregumman Alessandra Sarelin erbjuder bastu-upplevelser, rekreation och bastubehandlingar för individer, grupper och företag. 

Företaget har tillgång till en traditionell bastu i Pargas men åker också hem till kunder längs skärgårdens ringväg och i Åbo.

Tidigare generationers visdom

I centrum är en levande bastukultur där man respekterar de tidigare generationernas seder och bruk som exempelvis bastuverser och sånger. 

På samma gång förstår man den moderna människans behov av att lindra stress, släppa på belastningar och uppleva meningsfullhet. I bastun kan man uppleva visdomstraditioner på ett jordnära och konkret sätt.

Alessandra kan guida turister och andra besökare gällande bastuns kulturhistoria, levande traditioner och mytologi som hör till bastubadandet. Exempelvis berättar hon om träden som används i bastukvastarna både ur ett mytiskt och ett biologiskt perspektiv och om brudbastun förr och nu. 

Det var en totalt unik och ny upplevelse att basta så här. Jag fick känna bastuns läkande och jordande potential som jag inte har upplevt förut. Hanna

Bastun börjar i skogen

Skogen ger bastu-ugnens stenar, veden och bastukvastarna. Kvastar från olika trädslag är centrala i traditionell bastu och i olika behandlingar. Skogsdoftande bastubad har en speciell magi!

Bastun ger djup vila

  1. Fysisk vila – kroppen kan återhämta sig på bastubänken i det varma badet. 
  2. Mental vila – hjärnan får en paus från stimulans. 
  3. Social vila – i bastun lämnar vi alla roller på utsidan. 
  4. Kreativ vila – i bastun behöver vi inte vara produktiva. 
  5. Emotionell vila – bastun är en plats för ärlighet och här behöver ingen dölja sina känslor. 
  6. Sinnena får vila – bastun är en dunkel och tyst plats där det inte finns skärmar. 
  7. Andlig och själslig vila – bastun är en plats för inre stillhet.

Teorin om att människa behöver alla dessa sätt att vila är utvecklad av Saundra Dalton-Smith.